Velkomsttale 2018

Posted on Posted in Nyheder og beskeder
Afholdt af OM br. Andreas Hegart Petersen, De Gamle Pligter
19. september 2018

Mine brødre!

I aften tager vi fat på et nyt logeår og jeg synes derfor det er på sin plads at jeg fortæller lidt om det kommende logeår.

Ved Johannes Rosenfesten fortalte jeg hvordan vores loge har et lille, men solidt fundament uden revner, hvilket er forudsætningen for at kunne bygge uden at templet styrter sammen. Som vi senere i aften vil erfare, så begynder vores størrelse at have en effekt på vores økonomi. Der er altså ingen tvivl om, at en vigtig opgave for os alle er, at udvide vores fundament.

Her er det vigtigt at arbejdet udføres korrekt, så vi ikke står med et større fundament fyldt med revner. Med andre ord, ja, vi har brug for tilgang af brødre, men ikke for enhver pris. Når nu vi er ved tilgang af brødre, så har vi pt. 7 interesserede, hvoraf 2 efter sigende skulle være i gang med at udfylde deres ansøgning og de resterende 5 deltager på vores informationsmøde lørdag den 29. september. Det ser altså lyst ud.

Som jeg tidligere har skrevet ud til jer, så er embedsrådets fokus dette år broderlighed. Vi har en fantastisk loge og vi er i den dejlige situation, at vi ikke har grupperinger, fnidder i krogene og i det hele taget en rigtig god og hyggelig stemning, hvilket jeg også blev bekræftet i, da jeg i løbet af sommeren ringede rundt til alle brødre i logen. Det lykkedes mig desværre ikke at komme igennem til alle, men det har været helt fantastisk at tale med brødrene og få jeres input til hvad vi bør holde fast i, og hvad vi måske kan gøre bedre.

Allerede nu har embedsrådet truffet konkrete beslutninger ud fra de tilbagemeldinger jeg har fået og jeg kan bl.a. nævne at:
Vi har indført udsendelse af fysiske kort til fødselsdage – vi har desværre ikke kontrol med PostNord, som I må tilgive hvis kortene kommer for tidligt eller for sent.
Jeg vil personligt afleverer kort og vin ved runde fødselsdage
At alvorligt syge brødre vil modtage blomster og kort underskrevet af alle brødre ved brodermåltidet
Ønske om større kontakt til biblioteket – det blev besluttet at br. Kim Valkær bliver vores nye bibliotekar.

Generelt var alle brødrene utroligt positivt indstillet og jeg vil gerne understrege at jeg og embedsrådet ikke har noget ønske om at lave store voldsomme ændringer i De Gamle Pligter. Vi ønsker at forbedre og udbygge det fundament vi har, og vi tror på at det skal gøres gennem øget fokus på broderlighed.

Jeg forventer naturligvis at embedsrådet bør og vil gå foran i dette arbejde, men embedsrådet kan ikke klare opgaven alene. Hvis vi skal udbygge og styrke vores fundament, så er det en fælles opgave for alle brødre i De Gamle Pligter!

Derfor vil jeg nu stille jer, mine brødre, en række spørgsmål som jeg også har stillet embedsrådet:
Hvordan kan vi undgå “fnidder i krogene”? Vi har ikke fnidder nu, men hvordan forebygger vi at det opstår?
Hvordan tilsikrer vi, at vi beholder og måske endda forbedrer den gode og broderlige, ikke-hakkende og ikke-hierarkiske tone vi har?
Hvordan tilsikrer og fremelsker vi åbenhed og respekt i logen?
Hvordan kan vi bidrage til endnu mere debat om instruktionerne (eller andre emner) under brodermåltidet?

Husk at have broderlighed i tankerne når i overvejer disse spørgsmålene.

Mine brødre! Det lyder godt ik’? Jeg kan huske da jeg som lærling sad i nord og PM br. Gregers kom med denne tiltale, så gav det en helt særlig følelse. Den samme følelse jeg fik da jeg ringede rundt til mine brødre og jeg blev mødt med et “go’ dag min bror!”.
At være brødre er noget helt særligt, men vi er ikke kun brødre hveranden onsdag når vi mødes i logen. Vi er brødre døgnet rundt – året rundt. Netop derfor har vi i embedsrådet et større fokus på, at brødrene mødes også udenfor logen, f.eks. i Marineforeningen i lørdags. Jeg skal med det samme beklage dybt at jeg måtte melde afbud i sidste øjeblik, men der var knas i familien og familien kommer naturligvis altid først.
Jeg vil gerne opfordre alle til at deltage flittigt i logearbejdet, men også huske på at vi er brødre udenfor logen. Giv en bror du ikke har talt med længe et telefonopkald eller et besøg. Deltag i vores arrangementer i Marineforeningen, hvor der allerede nu er fastsat en dato i foråret. Ta’ med til vores venskabsloge i Lübeck til april, hvor det er min hensigt at vi ikke “kun” skal i loge, men også have en god weekend sammen som brødre.

Når vi kigger på arbejdsplanen for i år, så har jeg som noget nyt valgt at afholde en stiftelsesfest med taffelloge. Vi skal naturligvis fejre stiftelsen af vores loge, men da det er første gang vi afholder stiftelsesfest, har jeg besluttet at vi ikke sender officielle invitationer rundt i huset. Det kan vi gøre om nogle år, når vi har fået nogle erfaringer og er tilfredse med afviklingen af stiftelsesfesten. Jeg vil dog gerne opfordre til at I, mine brødre, kontakter de brødre I har et nært forhold til og spørger om ikke de skulle have lyst til at opleve den første stiftelsesfest hos De Gamle Pligter.

Vi har i år planlagt et helt særligt logebesøg onsdag den 31. oktober, og selvom jeg ikke kan sige mere lige nu, så vil jeg kraftigt opfordre alle til at sætte et kryds i kalenderen den dag. Den bliver en dag I kommer til at huske.

I år afholder vi desuden en sørgeloge for de 7 brødre der er indgået T.D.e.Ø. siden vi afholdte den sidste sørgeloge. Jeg kan i den sammenhæng oplyse, at br. Jørgen Bengtsson for nyligt er indgået T.D.e.Ø.

Til foråret har vi planlagt en logeopstilling, som vi desværre måtte aflyse sidste år – der skal gå meget galt før vi aflyser i år.

Vores ADM br. Benjamin har i år overtaget opgaven med at planlægge og koordinere instruktører og jeg kan fortælle at vi i år får et varieret udvalg af instruktører, fra såvel De Gamle Pligter som udefrakommende instruktører. Det glæder jeg mig troligt meget til.

Ud over selve logearbejdet, så har jeg i år opsat nogle konkrete tiltag som jeg ønsker at vi skal have styr på.
Der skal ryddes op på kontoret og vi afholder derfor en arbejdsdag for alle, onsdag den 7. november.
Vi skal have taget billeder af alle brødre. Billederne skal dels bruges på ddfo, samt ophænges på kontoret.

Mine brødre! Jeg ser frem til et spændende logeår både i og udenfor logen.

Andreas Hegart Petersen
OM, DGP

Skriv et svar